Header airco

Ronald Oomen

Tips voor een perfect werkende airco

Arrow down Lees verder

De langste regionale hittegolf is een feit, en volgens de verwachtingen houdt het warme weer nog wel even aan. Als we met deze tropische temperaturen de weg op gaan zetten we natuurlijk de airconditioning aan. Ondanks de slimme technologie achter het aircosysteem blijkt dat de capaciteit veelal niet optimaal benut wordt. Met deze tips houd jij je auto koel:

Tip 1: Ventileer de auto vooraf

Het interieur van een auto die in de zon geparkeerd staat kan in de zomer gemakkelijk een temperatuur van zestig graden Celsius bereiken. De meeste bestuurders schakelen meteen de airco vol in om de temperatuur naar beneden te brengen, maar dit is de meest voorkomende fout die gemaakt kan worden. Het is beter om eerst de portieren en de ramen van de auto een minuut open te zetten. Hierdoor zal de temperatuur al snel lager worden. Zodra de auto goed geventileerd is, kun je instappen, portieren en ramen sluiten en de airconditioning inschakelen.

Tip 2: Airco op de automatische stand

Schakel de airco van de auto in op automatische stand. Het aircosysteem kan de luchtstroom dan gelijkmatiger en efficiënter verdelen.

Tip 3:  Gebruik de airco ook als het buiten koel is

Ondanks de zomerse dagen kan ik het in de ochtend toch vaak nog koel zijn buiten. De airco wordt vaak niet aangezet op zulke momenten. Toch is het slim om de airco van de auto aan te zetten om te voorkomen dat de ramen beslaan als de buitentemperatuur begint te stijgen. Zelfs als je de temperatuur op ‘high’ zet.

Tip 4: Zorg voor een correct gerichte luchtstroom

“Staat de airco wel aan? Ik voel niets.” Het is vast een van meest gestelde vragen in de auto op een warme zomerdag. Dit heeft niets te maken met een te hoog ingestelde temperatuur van de airco, maar wel met de richting van de uitstroomopening. We zijn gewend om de uitstroomopening van de airco te richten op de gezichten van de inzittende. Door de uitstroomopeningen naar boven te wijzen ontstaat er een gelijkmatige luchtstroom van koude lucht. Op deze manier bereikt de koelte iedere passagier.

Tip 5: Zorg voor een tijdige airco check

Laat je airco tijdig nakijken. Een goed onderhouden airco werkt natuurlijk altijd beter. Net zoals de olie of de banden van een auto heeft een aircosysteem ook onderhoud nodig.

Tot slot willen we graag meegeven dat het rijden met hoge temperaturen niet onderschat moet worden. Wist je dat een bestuurder 20%  trager reageert als de binnentemperatuur 35 graden Celcius is? Dus ventileer goed en houd je auto koel!

 

Ronald Oomen

Ronald Oomen

Manager Aftersales