Data lek maart 2021

2FA

Twee Factor Authenticatie

Arrow down Lees verder

Beste TB-er,

Bedrijven en instanties om ons heen worden steeds vaker blootgesteld aan ‘cybercriminaliteit’. Talloze manieren worden bedacht om bedrijfsdata zo slim mogelijk te bemachtigen. Dit zou voor TB niet alleen de gegevens van onze klanten betekenen maar ook die van onszelf, denk bijvoorbeeld aan jouw personeelsgegevens.

Wij als TB zien dus de noodzaak om op maandag 23 augustus mee te gaan in een standaard waar jullie ongetwijfeld al eens eerder mee te maken hebben gehad (denk aan: internet bankieren, DigiD, crypto, e.d.). Namelijk: Twee factor authenticatie. Dit doen wij voor al het verkeer buiten de bij TB bekende netwerken. Zoals bijvoorbeeld bij jou thuis, 4G/5G, restaurants, buiten Citrix, e.d.

Wat is een twee factor authenticatie?
Een twee factor authenticatie, beter bekend als 2FA, zorgt ervoor dat zodra jij jouw inloggegevens hebt ingevoerd je de vraag krijgt om een code in te vullen. Deze code ontvang jij (navenant wat je hebt ingesteld) op jouw telefoonnummer of in de authenticator app.

Wat heb je aan een twee factor authenticatie?
Een twee factor authenticatie zorgt ervoor dat zodra iemand met een slim programma jouw inloggegevens heeft weten te achterhalen hij vooralsnog een fysieke handeling (op jouw telefoon) nodig heeft om in te loggen.

Wanneer krijg ik een 2FA?
Op dit moment krijg je uitsluitend op alle Microsoft programma’s een 2FA melding. Dit is bijvoorbeeld je mailbox maar ook je Teams, Excel, Word, etc. Let op, dit is alleen als je buiten Citrix deze apps benadert en buiten het TB netwerk.

Hoe stel ik de 2FA in?
Wanneer je voor de eerste keer inlogt vanaf maandag 23 augustus (buiten TB) ontvang je een stap voor stap uitleg om de 2FA in te stellen. Hier kies je of je een telefoonnummer of een app wilt koppelen, het makkelijkst is een telefoonnummer. Vervolgens ontvang je een code, bevestig je deze en ben jij helemaal gereed om de 2FA te gebruiken (ook in de toekomst). Er zal ook een handleiding op Synergy komen. Onderaan deze pagina staat ook een korte video die we gemaakt hebben waarin we meer uitleg geven. 

Werkt je mailbox op je telefoon niet meer?
Dan heb je waarschijnlijk niet de ‘microsoft outlook’ app gedownload. Om jouw TB mail te benaderen moet je verplicht vanaf 23 augustus de outlook app gebruiken.

Dit zodat we onze beveiliging op een eenduidige plek kunnen garanderen en de 2FA van kracht kan zijn.

Wat gebeurd er in de toekomst?
In de toekomst (later bericht) willen we ook de beveiliging van onze Citrix omgeving verbeteren. Dezelfde 2FA als waar jullie nu mee gaan werken zal dan verwerkt worden bij het inloggen in Citrix buiten het TB netwerk.

Dit alles is dus nodig om de beveiliging van onze gegevens buiten het TB netwerk beter te kunnen controleren. We hebben tenslotte geen grip op hoe een extern netwerk om gaat met zijn beveiliging.

Kom je er niet uit? Vraag het in je omgeving! Of neem contact op met de servicedesk.

Met vriendelijke groet,

Van Tilburg-Bastianen IT

 

In onderstaande video leggen we je kort uit hoe de 2FA ingesteld moet worden en hoe het werkt.